Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4

Opleiding Ballonvaren

Hoe word ik piloot?
Om een ballon te mogen varen heb je een brevet nodig. In Nederland kennen we twee brevetten, het Balloon Pilot License [BPL] en het Commercial Pilot License [CPL (FB) ]. FB staat voor Free Balloon. Voor beide brevetten geldt dat je een examen aflegt in theoretische kennis, vervolgens een praktijkexamen aflegt en medisch geschikt bevonden bent.

Ballon Pilot License [BPL]
Het BPL is een brevet dat volstaat voor het uitvoeren van niet-commerciële ballonvaarten met maximaal vier passagiers aan boord. Met een BPL mag je dus geen betalende passagiers vervoeren en de inhoud van de ballon mag ten hoogste 3000 m3 (105.000 cu/ft) bedragen. Een ballon van deze grootte is doorgaans in staat om vier personen (inclusief de piloot) te vervoeren.
De kennis- en ervaringseisen voor het verkrijgen van het BPL zijn zeer op de praktijk gericht.

Commercial Pilot License [CPL]
Met dit brevet mag je betalende passagiers vervoeren, commerciële ballonvaarten dus. Het kennisniveau is vergelijkbaar met het Private Pilot Licence (PPL) in de sportvliegerij. Afhankelijk van de ervaring mag je na het behalen van het CPL(FB) op steeds grotere ballons varen. Voor het verkrijgen van deze ‘type-ratings’ leg je telkens wel een praktijkexamen af.

Praktijkexamen
Alvorens je een praktijkexamen mag afleggen moet je eerst voor je volledige theorie-examen geslaagd zijn en medisch goedgekeurd. Daarnaast moet je tenminste 16 uur praktijkinstructie hebben gehad en een solovaart hebben gemaakt.
Airmazing begeleid u tijdens de theorie en de praktijkopleiding.

Kosten voor het BPL/CPL:

De kosten voor het theorie gedeelte zijn te vinden op de website van het STEBZ.

http://www.stebz.nl/ballonvaren

De kosten voor het praktijkgedeelte van de opleiding zijn €15.000, dit is exclusief de kosten voor het theorie gedeelte en de medische keuring.
De kosten voor de praktijkopleiding mogen eventueel ook voldaan worden in 6 maandelijkse termijnen van €2500.